Menno Kroon werd in 1961 geboren in Broek in Waterland als de op één na oudste van vier broers. Hij groeide op in Alkmaar en Zeist. “Liefde voor de natuur zat er al jong in. Zaadjes zien kiemen, een plantje wortel zien schieten. Dat groeiproces intrigeert me nog steeds.” Op de Detailhandelsschool in Zeist ontdekte hij hoe hij zijn passie kon delen met mensen. Adviseren, interactie met mensen zoeken. Zo verdiende hij een zakcentje op de Zeister markt en bij een plaatselijke bakker. “Altijd met mijn handen bezig.” Iets wat hij enkele jaren later, gedurende de meester-bloembinder opleiding, een kunstzinnige bestemming gaf. Bloemen werden zijn postillion d’amour.

Ambitie bracht hem naar Elenbaas Bloemen in Driebergen, een zaak die goed bekend stond bij oude, adellijke families uit de omgeving. “Ik heb hier vier jaar gewerkt alsof het mijn eigen zaak was –tot ik mijn plafond bereikte.” Menno  koos voor het nieuwe bloemenbedrijf van Marcel Wolterinck in Laren, een oud-klasgenoot van de vakopleiding die, samen met Menno Kroon, tegenwoordig geldt als één van de belangrijkste interieur- en bloemdesigners in ons land. 

Na drie intensieve jaren aan de zijde van Wolterinck vond Menno Kroon het tijd voor een sprong in het diepe: het zelfstandig ondernemerschap. Hij was 30 en wilde verder. Kroon verhuisde naar Driebergen-Zeist en betrok hier een klein atelier in een monumentaal pand. Zijn florale onderneming maakte een vliegende start. Hij won prijzen, nam de eerste medewerkers in dienst en bleef dankzij sprookjesachtige seizoensthema’s ‘het gesprek van de dag’. “Tijdens mijn speciale zondagsopeningen had de winkel het aanzien van een sociëteit. Ik trok mensen uit heel Nederland. Arm en rijk.”
De groeiende behoefte aan een groter winkelpand maakte dat Menno Kroon het vizier in 1995 op Amsterdam richtte. Hij kwam terecht bij Maria de Haan, naamgever van een bekende bloemisterij op de Cornelis Schuytstraat. Menno Kroon zag in de 65 vierkante meter zijn gedroomde concept store. Hij nam het onderkelderde pand van haar over. Beneden zijn snij-atelier, boven de verkoopexpositieruimte. “Terwijl het ‘Opening Soon’ nog op de ramen stond geschilderd, verkocht ik een door mijzelf ontworpen stenen tafel. Zomaar.” Op 17 oktober 1996 opende Menno Kroon officieel de winkeldeuren. Amper twee weken later was de bodem van zijn winkelvoorraad in zicht. “We hebben toen echt geluk gehad. Ik moest die schoksgewijze groei zelf financieren.”  

Levende interieurs creëren heeft Menno Kroon sindsdien geen windeieren gelegd. Zijn florale handschrift geniet inmiddels wereldwijd status. Net als zijn interieurontwerp en kunstvisie blijft hij vasthouden aan zijn intuïtie. Het is het kompas waarmee Menno Kroon zeventien jaar onafgebroken aan de top staat. Altijd op zoek naar de ontwapenende puurheid van nog onontdekte bloemen of interieurcombinaties. Om deze te vangen en te delen. Sinds 2008 ook in Menno Kroon Cothen, een bloemenlandgoed in het pittoreske Cothen –zijn stilteplaats.“Een reizende roos de hele dag bij je dragen. Tot op het nachtkastje”
 
Elk mens maakt een reis door het leven. De interieurinrichting is hier het toonbeeld van. Het beweegt mee met veranderende leefsituaties. De kracht van Menno Kroon is de oude en nieuwe hoofdstukken in deze dynamische levensverhalen bloemrijk te verbinden. Bezield decorum, met natuurlijke meubelmaterialen en prikkelende kunst –thuis en op kantoor. Allemaal vanuit de overtuiging dat een uitgebalanceerd interieur goede en slechte tijden verbindt in één harmonisch gevoelsdomein. Een louterende thuiswereld die tot rust brengt en energie geeft.
©2013-2019 Menno Kroon B.V. - site by Smel *creative agency